12 Strategi Pemasaran Dalam Talian Terbaik untuk Restoran

Di bawah ialah teknik yang perlu anda pertimbangkan semasa merancang untuk promosi pemasaran dalam talian restoran anda.

1. Mempunyai Laman Web Yang Sempurna

Tapak web restoran anda ialah wajah perniagaan anda dalam dunia digital. Apabila kebanyakan pelanggan mencari produk dan perkhidmatan dalam talian, mereka bergantung pada tapak web perniagaan untuk mengukur kredibilitinya.

Jika tapak anda tidak berguna kepada tetamu anda, kemungkinan besar mereka akan meninggalkannya untuk tapak yang lebih menarik yang sesuai dengan minat mereka.

Oleh itu, tapak anda harus berfungsi, profesional dan mesra pengguna. Iaitu, pelawat sepatutnya boleh menavigasi tapak anda secara bebas dan mencari maklumat asas tentang restoran anda.

Selain itu, pertimbangkan pengguna telefon pintar dengan mengoptimumkan tapak anda untuk peranti mudah alih. Kebanyakan orang menggunakan telefon mereka untuk mengakses internet.

2. Siarkan Gambar Makanan Profesional

Sumber pemasaran dalam talian kedua terpenting ialah menu anda. Anda perlu melabur sedikit masa dan wang dan mengambil gambar profesional item menu anda.

Gunakan foto berkualiti tinggi dan menarik di tapak anda dan forum dalam talian lain untuk menarik perhatian pelanggan anda.

Menyiarkan menu anda pada platform media sosial adalah satu kelebihan besar dalam menggunakan strategi pemasaran dalam talian untuk restoran untuk perniagaan anda.

3. Menawarkan Program Kesetiaan

Sebagai sebahagian daripada strategi pemasaran dalam talian anda, pertimbangkan untuk mencipta apl mudah alih yang menampilkan program kesetiaan. Ini akan memberi inspirasi kepada tetamu anda untuk memuat turun apl dan terus menyemaknya, supaya mereka memanfaatkan program kesetiaan anda dan faedahnya.

Anda boleh menawarkan diskaun kepada pelawat atau pembelian percuma untuk bilangan lawatan tertentu di mana mereka mengimbas kad maya mereka.

Sebagai alternatif, anda boleh mendapatkan kad tebuk edaran purba. Ia tidak semoden apl tetapi masih boleh menyatakan penghargaan anda untuk pelanggan anda.

4. Gunakan SMS Untuk Promosi

Anda boleh menghantar SMS yang membawa tawaran atau kod promosi kepada pelanggan. Mesej teks sedemikian mempunyai keterlihatan maksimum dan kadar pembukaan yang tinggi, menjadikannya strategi pemasaran dalam talian yang berkesan untuk restoran.

Pastikan anda menulis mesej ringkas, lugas dan menarik untuk menonjolkan diri dalam kebanjiran SMS promosi dan pemberitahuan yang mengalir ke dalam peti masuk penerima.

Ingat untuk menamatkan mesej teks anda dengan CTA dan nombor telefon yang berkaitan atau pautan untuk memudahkan tindakan diambil oleh penerima.

Selain itu, anda boleh mengenal pasti pelanggan yang tidak aktif daripada senarai kenalan anda dan menghantar mesej selamat datang kembali kepada mereka disertai dengan kupon diskaun.

Akhir sekali, anda boleh menggunakan SMS dalam perkhidmatan penghantaran untuk mengemas kini pelanggan tentang status pesanan mereka.

Kami mengesyorkan memanfaatkan pemasaran SMS menggunakan platform seperti Sender.net . Ia boleh membantu anda menggabungkan kempen pemasaran SMS dan e-mel untuk meningkatkan hasil dan kesedaran jenama anda.

Berikut ialah beberapa contoh SMS promosi daripada restoran lain:

Domino Pizza
Puaskan keinginan pizza anda! Hanya $19.99 untuk Domino’s Perfect Combo – piza, putar roti & banyak lagi. Kod XXXX [pautan] STOP2 menarik diri

Cili
Chili’s: Raikan hujung minggu dengan Pencuci mulut PERCUMA! Berlaku hingga Ahad. Balas STOP untuk membatalkan.

Udang kara merah
Red Lobster: Pesan hidangan makanan laut kami yang lazat dan dapatkan 2X Mata untuk keseluruhan pesanan anda dari sekarang hingga 29 Ogos!

5. Gunakan Media Sosial

Promosi restoran Instagram dan Facebook ialah strategi pemasaran terperinci untuk perniagaan restoran anda.

Memandangkan terdapat sejumlah besar orang yang melayari platform ini berkali-kali sehari, kumpulkan seberapa ramai pengikut yang anda boleh pada akaun perniagaan anda.

Anda boleh bekerjasama dengan influencer untuk mencapai matlamat tersebut, membuat siaran yang menarik dan berkaitan dan menggunakan hashtag untuk menjangkau pelanggan baharu.

Jika anda pemasar kali pertama dengan pengikut terhad, hubungi lebih ramai pelanggan melalui iklan.

Membahagikan senarai anda mengikut lokasi, umur dan minat serta menyasarkan setiap kumpulan dengan maklumat yang diperibadikan akan menjadikan kempen anda lebih berjaya.

6. Pantau Laman Web Directory

Kebanyakan pengguna mendasarkan keputusan mereka pada tempat makan berdasarkan maklumat yang mereka kumpulkan dari tapak semakan. Oleh itu, mereka terutamanya melawati laman web ini untuk mengetahui tempat untuk mendapatkan makanan seterusnya.

Semak tapak membina kredibiliti restoran anda dengan pembeli. Akibatnya, mereka adalah salah satu strategi pemasaran dalam talian yang paling berpengaruh dan penting untuk restoran.

Anda harus memastikan bahawa anda mendaftar dengan seberapa banyak tapak semakan yang mungkin untuk meningkatkan keterlihatan anda. Ini memberi kesan positif kepada kehadiran dalam talian anda dan memasarkan restoran anda kepada pelanggan yang tidak tahu tentang kewujudannya.

Luangkan masa untuk membalas dengan sopan senarai binaan ulasan positif dan negatif. Ini membantu membina status restoran anda.

Tapak web ulasan ini termasuk TripAdvisor , Zagat, Zomato dan Yelp , antara lain. Baca lebih lanjut tentang tapak ulasan restoran yang perlu anda lawati sekarang.

7. Mengekalkan Pangkalan Data Pelanggan yang Teguh

Beberapa strategi pemasaran restoran yang paling berjaya termasuk mempunyai pangkalan data pelanggan terperinci.

Walaupun trend teknologi mengatasi industri, pangkalan data pelanggan adalah asas untuk melaksanakan trend ini.

Dengan data yang komprehensif, anda boleh berinteraksi dengan pelanggan anda dengan berkesan melalui pemasaran e-mel yang disesuaikan. Lebih mudah untuk menghantar semua jenis e-mel pemasaran apabila anda mempunyai minat pelanggan anda.

Biasanya, restoran mengautomasikan proses ini melalui platform yang membolehkan mereka membuat kempen e-mel promosi, seperti Sender.com. Lebih mudah menggunakan alat sedemikian untuk mengurus semua kenalan anda di satu tempat.

8. Promosikan Item Menu Untuk Masa Terhad

Maklumkan kepada pelanggan anda item menu baharu masa terhad dengan menyiarkan foto hidangan dan minuman ini yang lazat di halaman Facebook anda.

Siaran harus mempunyai penerangan terperinci tentang item baharu dan memberitahu pelanggan anda ketersediaannya adalah sementara.

Anda juga boleh membuat peraduan daripada item menu baharu. Dalam kes ini, perkenalkan dua item menu baharu, galakkan pelanggan memilih antara item tersebut dan tambah pemenang pada menu anda secara kekal.

Latihan sedemikian akan membuatkan pelanggan anda gembira dengan menu anda dan, pada masa yang sama, memastikan mereka sentiasa terlibat.

9. Gunakan Video Interaktif

Pemasar digital akan sentiasa mendapat manfaat daripada mencipta penulisan kandungan. Walau bagaimanapun, walaupun dengan kandungan bertulis yang baik, video telah menjadi semakin berkesan dalam hal penglibatan pelanggan.

Mereka boleh menjadikan jenama anda menjadi viral dan mengarahkan trafik media sosial ke restoran anda. Sebilangan besar orang menonton video di YouTube, Instagram dan Facebook setiap hari.

Adalah menarik untuk diperhatikan bahawa kira – kira satu pertiga daripada jumlah pengguna internet di seluruh dunia adalah pengguna YouTube. Lebih-lebih lagi, hampir 45% pelawat internet menghabiskan sekurang-kurangnya 1 jam seminggu menonton kandungan video di YouTube atau Facebook.

Dengan mengambil kira perkara ini, video interaktif patut dimasukkan ke dalam strategi pemasaran dalam talian restoran anda.

10. Pasarkan Jenama Perniagaan Anda Secara Digital

Gunakan cerita yang menarik untuk memberitahu pelanggan anda tentang maksud jenama anda dan bantu mereka memahami perjalanan restoran anda.

Tumpuan pekerja anda, seperti tukang masak yang menonjolkan pengalaman mereka dalam industri. Dengan pengetahuan yang mendalam tentang perniagaan anda, pelanggan boleh berhubung dengan anda dengan mudah dan bukannya restoran sebagai entiti perniagaan yang dingin.

11. Menawarkan Diskaun Secara Tetap

Menawarkan insentif pemasaran e-mel kepada pangkalan pelanggan anda boleh meningkatkan jualan anda dan membantu anda memenangi semula hati pelanggan.

Jika anda menggalakkan bekas pelanggan anda untuk mendaftar, anda dengan mudah menawarkan diskaun, mereka mungkin berminat dan mempertimbangkan untuk kembali ke restoran anda.

Mereka yang mendaftar dengan anda mungkin juga berminat dengan menu anda. Anda boleh menghantar e-mel memikat yang menawarkan tawaran beli-satu-percuma-satu atau pembuka selera percuma semasa lawatan balik pertama mereka. Untuk lawatan mereka yang seterusnya, anda boleh memberikan diskaun yang lebih sederhana seperti diskaun 10 atau 15%.

Apabila anda kehabisan promosi restoran untuk dicuba, muat turun Kalendar Promosi Cuti Makanan kami untuk mendapatkan idea unik bagi setiap bulan.

Setiap pelanggan akan berpusu-pusu ke tempat mereka boleh menjimatkan wang tunai, dan diskaun tetap merupakan cara terbaik untuk memacu jualan.

12. Mengacarakan Acara Khas

Menganjurkan acara istimewa di restoran anda ialah cara yang hebat untuk membawa orang baharu ke pertubuhan anda. Ia juga merupakan cara yang bagus untuk mengingatkan orang ramai tentang kedai makan anda.

Sebagai contoh, anda boleh mengadakan acara tahun baharu dan menjemput pemuzik tempatan untuk menghiburkan pelanggan anda.

Untuk tujuan ini, hantar e-mel kepada pelanggan anda yang menjemput mereka ke majlis tersebut dan sertakan semua butiran yang diperlukan untuk memujuk mereka agar tidak melepaskan peluang ini.

Ini akan menggalakkan mereka untuk hadir dan membawa rakan sekerja, keluarga dan rakan-rakan. Ia akan meningkatkan jualan pada hari tertentu, serta membawa pelanggan baharu ke kedai makan anda.

Strategi Pemasaran Dalam Talian untuk Restoran Akan Meningkatkan Pendapatan Restoran Anda

Secara ringkasnya, pemasaran digital adalah tulang belakang perniagaan restoran. Jadi, untuk berdiri tegak dalam industri yang sangat kompetitif ini, jadikan pemasaran dalam talian sebagai kawan baik anda.

Ini bermakna anda perlu melangkaui hidangan lazat dan perkhidmatan berkualiti tinggi. Untuk benar-benar berjaya, laburkan masa dan sumber anda dalam strategi pemasaran digital yang boleh membantu membawa lebih banyak pesanan mengikut cara anda.

Akibatnya, anda akan kekal relevan dalam industri, dan akhirnya, jualan dan keuntungan anda akan meningkat.

Leave a Reply