Bagaimana TikTok Boleh Menggoncangkan Strategi Pemasaran Restoran Anda

Adakah anda telah menguasai semua platform media sosial lain dan sedang mencari cabaran baharu dari segi pemasaran restoran? Kemudian, jangan lihat lebih jauh daripada TikTok untuk restoran. Bintang yang semakin meningkat ini boleh membantu anda menerokai pasaran baharu dan menjadikan pengguna TikTok menjadi pelanggan setia. Mari lihat bagaimana anda boleh melakukannya dan perkara yang perlu diberi perhatian semasa membuat strategi pemasaran TikTok.

Perkara yang Anda Perlu Tahu Mengenai TikTok

Platform media sosial yang agak baharu ini telah menarik perhatian dunia dan terus berbuat demikian apabila lebih ramai orang dan jenama sama-sama mendaftar. Disebabkan cara penggunaan kandungannya yang sahih, TikTok telah memenangi lebih 800 juta orang di seluruh dunia (dan semakin bertambah). Walaupun sasaran demografi dan pengguna yang paling gemar ialah generasi Zer, orang dari semua peringkat umur boleh menikmati apl ini – dan mereka melakukannya.

Anda mungkin berminat untuk membaca lebih banyak statistik media sosial untuk restoran. Muat turun infografik statistik media sosial restoran kami.

Jadi, bagaimana TikTok berfungsi dengan tepat? Ini ialah apl yang membolehkan anda membuat video pendek (tidak lebih daripada 60 saat), menyesuaikannya dengan kesan dan penapis serta berkongsinya dengan dunia. Sebagai seorang pengusaha restoran, TikTok boleh menjadi tempat yang bagus untuk mencari duta jenama yang tidak semestinya merupakan pengaruh media sosial yang mantap.

Pengguna muda di TikTok suka menonton video, tetapi mereka juga suka menciptanya. Mereka akhirnya boleh mewakili jenama anda jika mereka menyukai makanan dan kehadiran anda di platform, dan membawa restoran anda kepada perhatian lebih ramai orang.

TikTok dan Pemasaran: Mengapa Anda Memerlukannya untuk Restoran Anda

Terutama sekarang, apabila kebanyakan interaksi antara jenama dan pelanggannya dilakukan dalam talian, perniagaan perlu memanfaatkan setiap platform media sosial yang berkaitan. Jika TikTok semakin meningkat, restoran anda sepatutnya ada. Berikut adalah beberapa sebab yang baik mengapa:

1. Boleh membantu anda mendapatkan pelanggan baharu: Jika anda membuat orang melihat video anda dengan menyiarkan kandungan yang menarik, anda juga harus menambah pautan ke tapak web atau halaman pesanan dalam talian anda pada profil anda untuk meningkatkan penukaran.

2. Akan menghubungkan anda dengan penduduk setempat: TikTok menggunakan algoritma yang mengutamakan video untuk ditunjukkan kepada pengguna berdasarkan lokasi mereka. Jadi, video anda mungkin akan dilihat oleh bakal pelanggan di kawasan anda.

3. Menyampaikan penglibatan yang tinggi: Berbanding dengan platform media sosial yang lain, algoritma TikTok memudahkan lebih ramai orang melihat video anda dan terlibat dengan mereka. Dan bahagian yang terbaik? Anda tidak perlu mempunyai ramai pengikut untuk membolehkan kandungan anda menjadi viral.

4. Menampilkan pengaruh mikro yang anda boleh bekerjasama: Satu lagi cara untuk menjangkau khalayak tempatan ialah mencari pengaruh yang mempunyai beberapa ribu pengikut tetapi popular dalam komuniti kecil. Jika anda ingin menyasarkan lokasi tertentu, cari pengaruh tulen yang disukai oleh orang di kawasan tersebut dan cadangkan perkongsian.

5. Menawarkan kemungkinan pengiklanan di platform dengan kurang persaingan: Ini semua tentang menjadi orang yang awal dan memanfaatkan peluang ini sebelum banyak jenama mula mengiklan di TikTok dan persaingan meningkat. Pada masa ini, anda masih boleh mendapatkan lebih banyak jangkauan dan penglibatan pada iklan anda di TikTok berbanding platform lain.

Cara Menggunakan TikTok untuk Restoran: 5 Petua & Idea

TikTok sedang berkembang semasa kita bercakap, dan peluang baharu untuk perniagaan mengiklankan produk mereka sudah pasti akan muncul. Buat masa ini, idea TikTok untuk restoran ini bertujuan untuk membantu anda mendapatkan lebih banyak penglibatan di platform dan menghantar beberapa pengguna tersebut ke tapak web anda.

1. Buat cabaran hashtag

Cabaran hashtag adalah salah satu aktiviti paling popular di TikTok. Mereka benar-benar menyatukan seluruh masyarakat, daripada golongan muda hinggalah warga emas.

Anda juga boleh mencipta cabaran hashtag dengan hanya memuat naik video diri anda (atau salah seorang kakitangan anda) melakukan cabaran dan memasukkan namanya dalam hashtag, seperti yang Jimmy Fallon lakukan dengan #tumbleweedchallenge , yang telah menjadi sangat popular.

Hashtag akan membantu lebih ramai orang mencari video anda dan cuba menciptanya semula. Berikut ialah 3 idea cabaran untuk membantu anda bermula:

burritowrapchallenge – Jika anda menjual burrito, ini adalah cara yang baik untuk mempamerkan produk anda sambil menunjukkan cara yang unik dan pantas untuk membungkusnya.

pizzathrowchallenge – Jika piza ialah hidangan utama anda, cabar tiktokers untuk membaling doh lama untuk menunjukkan kepada mereka cara ia dibuat.

1minutesaladchallenge – Sediakan salad yang lazat hanya dalam satu minit dan galakkan tiktoker lain untuk melakukan perkara yang sama.

2. Hadirkan kempen unik

Kandungan yang anda keluarkan di TikTok hendaklah sekreatif dan unik yang mungkin. Adakah anda menjual kit makanan atau koktel? Galakkan orang ramai untuk menunjukkan kemahiran mereka dengan menggabungkannya dengan cara yang menyeronokkan dan memuat naik video di TikTok menggunakan hashtag khusus.

Untuk mempamerkan menu restoran TikTok anda, buat jangkaan membina kempen untuk item menu baharu. Minta orang meneka apa yang mungkin mengikut beberapa petunjuk, cabar mereka untuk mencari nama unik untuknya dan kongsikan klip di sebalik tabir tentang cara ia dibuat.

3. Bekerjasama dengan mikro-influencer untuk skit dan cabaran yang menyeronokkan

Seperti yang saya katakan, pengaruh mikro benar-benar boleh meningkatkan saluran dan kehadiran anda di TikTok tanpa anda perlu membelanjakan banyak wang. Cari beberapa selebriti TikTok tempatan dan cadangkan perkongsian di mana mereka menggembar-gemburkan item menu anda kepada pengikut mereka.

Untuk ini berjaya, adalah penting untuk membiarkan keperibadian mereka bersinar. Terdapat sebab mengapa orang sudah menyukai mereka, jadi bekerjasama dengan mereka untuk mencipta skit dan cabaran yang akan disukai oleh khalayak mereka dan termasuk produk anda.

Sebaik sahaja anda mendapat sekurang-kurangnya 1,000 pengikut, anda juga mendapat pilihan untuk menganjurkan acara langsung di TikTok. Di sinilah perkara menjadi benar-benar menarik. Cari influencer yang bersedia untuk mengajar penonton anda sesuatu atau melibatkan mereka dalam permainan yang menyeronokkan.

Untuk mencari pengaruh makanan TikTok, anda boleh menggunakan Pasaran Pencipta mereka .

4. Kongsi klip di sebalik tabir dan resipi rahsia

Saya telah melihat cukup resipi viral TikTok untuk memahami bahawa ia berkesan. Anda boleh menaiki gelombang itu dengan berkongsi beberapa resipi ruji anda supaya orang ramai boleh menyediakannya di rumah. Tunjukkan kepada mereka petua dan petua tentang cara memasak pelbagai hidangan dan rahsia dapur yang akan menjadikan hidup mereka lebih mudah. Bungkus semua itu dengan cara yang menyeronokkan dan ceria seperti platform ini.

Di sinilah juga kakitangan anda boleh masuk. Bawa pengguna di belakang tabir dengan merakam tukang masak anda menyediakan hidangan, pelayan mengatur pesanan penghantaran dan bawa pulang, atau pelayan bar anda mencampurkan koktel istimewa anda.

Jika anda masih belum menerima pesanan dalam talian, lihat video di bawah untuk mengetahui cara mengaktifkan pesanan dalam talian untuk restoran anda.

5. Contoh iklan TikTok untuk mencari yang terbaik untuk restoran anda

Berita baik tentang iklan TikTok ialah memandangkan platform ini agak baharu, iklan tersebut kurang berdaya saing. Berita buruknya ialah harganya agak mahal, dengan pelaburan minimum $500.

Walau bagaimanapun, jika anda merasakan ia berbaloi untuk melabur dalam menarik demografi yang lebih muda, berikut ialah jenis iklan yang boleh anda pilih:

  • Dalam suapan: Jenis iklan ini muncul antara video lain pada suapan orang. Anda boleh menggunakannya untuk mendapatkan lebih banyak klik tapak web dan menukar pengguna menjadi pelanggan menggunakan CTA.
  • Cabaran hashtag berjenama: Iklan ini pada asasnya ialah cabaran yang dirangsang yang anda promosikan untuk penglibatan tambahan.
  • Kesan berjenama: sama dengan penapis geo Snapchat , anda boleh mencipta kesan 2D atau 3D yang boleh digunakan oleh orang ramai dalam foto mereka dan yang dijenamakan dengan logo atau nama anda.
  • Pengambilalihan jenama: Ini bermakna anda mengambil alih platform dengan memaparkan iklan anda kepada orang tepat apabila mereka membuka apl. Anda boleh memautkan halaman tapak web seperti halaman pesanan dalam talian anda dalam video untuk penukaran tambahan.
  • Paparan Atas: Ini memberikan video anda “harta tanah premium” di TikTok, dipaparkan di bahagian paling atas halaman “Untuk Anda” pengguna.

Untuk membuat iklan di TikTok, anda perlu pergi ke halaman TikTok untuk perniagaan di sini . Selepas anda membuat akaun dan mengisi maklumat tentang restoran anda, anda perlu menunggu untuk akaun anda diluluskan.

Leave a Reply