Bagaimana Untuk Memotivasikan Pelanggan Anda Untuk Memesan Makanan Dalam Talian

Memotivasikan pelanggan untuk membeli apa-apa produk memerlukan kemahiran dan keazaman.

Walau bagaimanapun, apabila ia datang kepada penghantaran makanan dalam talian, terdapat banyak kelebihan untuk diambil kira. Setiap orang memerlukan makanan, dan itu tidak akan berubah. Selain itu, semua orang menikmati makanan, jadi pelanggan lebih berkemungkinan untuk membeli lebih daripada yang mereka perlukan untuk mana-mana satu item.

Jika anda menumpukan perhatian anda kepada beberapa bidang khusus pesanan makanan dalam talian, anda boleh meningkatkan penglibatan pelanggan dengan ketara dan menghantar keuntungan yang melambung tinggi. Tetapi apakah jenis perkara yang perlu anda perhatikan, di sini? Bagaimanakah anda boleh memberi pelanggan dorongan yang mereka perlukan untuk memesan makanan dalam talian?

Dengan memikirkan soalan-soalan ini, mari kita mendalami topik ini.

Pengiklanan Dalam Talian & Surat Berita

Jika anda mahu orang ramai membeli-belah dalam talian, maka anda juga perlu merayu kepada mereka dalam talian juga.

Untuk memulakan sesuatu dengan hebat, sediakan aliran berterusan pengiklanan dalam talian yang berkualiti. Iklan yang disesuaikan boleh menjadi sangat berguna di sini, memastikan bakal pelanggan yang berkemungkinan besar dipersembahkan dengan item menu anda. Pemilik restoran boleh membayar yuran untuk meletakkan sepanduk digital pada domain lain atau menyiarkan iklan mereka sebelum video YouTube yang terkenal.

Anda mungkin juga suka: Cara Mempromosikan Restoran Anda Dengan Google Ads

Anda juga boleh melaburkan sebahagian daripada masa dan sumber anda untuk mengedarkan surat berita. Jika anda memerlukan sedikit inspirasi di sini, semak imbas contoh surat berita yang berkesan ini . Strategi ini akan membantu anda membina komuniti di sekitar perkhidmatan penghantaran anda, memberikan orang ramai rasa jenama, objektif dan cara anda melakukan sesuatu.

Selain itu, menggunakan surat berita untuk berkongsi berita tentang restoran anda membayangkan bahawa penambahbaikan berterusan sedang dibuat, dan perniagaan itu terbuka untuk berubah dan juga bernilai berita! Sebagai contoh, katakan anda mempunyai rutin pembersihan dan pembasmian kuman yang mantap untuk mencegah penularan COVID-19. Ini pastinya patut dikongsi dalam surat berita.

Baca lebih lanjut: 12 Idea Surat Berita Restoran Yang Akan Bertukar & Terlibat

Akhirnya, pengiklanan dalam talian bermakna mempunyai saluran komunikasi langsung dengan pelanggan anda, dan ia mewujudkan kepercayaan melalui ketelusan.

Terpulang kepada perkhidmatan penghantaran untuk menghubungi pelanggan. Nasib baik, dalam talian, ia adalah pantas dan mudah, menjadikan molehills daripada pergunungan, kerana pelanggan tidak perlu mengembara dan meronda di jalan-jalan sebelum tersandung pada batu bata anda.

Anda meletakkan bola di gelanggang mereka tanpa mereka perlu mengangkat jari, menjadikan mereka lebih berkemungkinan untuk terlibat dengan perkhidmatan penghantaran makanan anda pada masa lapang mereka dan memesan makanan dalam talian.

Promosi Murah Hati

Untuk benar-benar menarik pelanggan, restoran anda perlu berusaha lebih keras.

Amazon berada dalam berita untuk banyak perkara, tetapi mereka telah membuat gelombang kebelakangan ini kerana menawarkan penghantaran makanan percuma untuk mengambil rangkaian pasar raya terbesar di UK dalam satu langkah yang mengejutkan. Akhir sekali, promosi dan tawaran anda haruslah mengenai satu-meningkatkan persaingan dan menyediakan perkhidmatan yang mungkin dapat bersaing dengan beberapa orang lain.

Lebih banyak restoran anda boleh berkompromi dengan harga penghantarannya, lebih baik ia akan diterima. Anda boleh menawarkan diskaun selepas pelanggan melepasi ambang tertentu atau pada item menu tertentu mengikut tarikh atau kategori makanan. Contohnya, pada Hari Piza Kebangsaan, semua piza anda boleh mendapat potongan 50%. Jadilah kreatif dan beroperasi dengan baik, dan pelanggan akan datang kepada anda dalam talian.

Sebagai perbandingan dengan syarikat besar seperti Amazon, restoran mempunyai masa yang lebih sukar untuk menarik pelanggan. Menurut NBC News, pertubuhan ini kini membayar pelanggan untuk menjamu selera kerana penghantaran makanan telah menjadi begitu popular. Mereka menawarkan sijil hadiah ke atas apl dan diskaun yang besar untuk bil.

Akhirnya, promosi dan insentif seperti ini jauh dari kebiasaan, dan boleh dikatakan berbahaya jika dilakukan secara sembarangan. Walau bagaimanapun, strategi menawarkan diskaun dan tawaran istimewa untuk meningkatkan jualan adalah strategi yang anda pasti boleh gunakan untuk penghantaran makanan.

Peraduan & Hadiah Menarik

Setiap pelanggan yang makan bersama anda sepatutnya berasa seperti pemenang selepas itu.

Untuk mengekalkan perasaan itu melalui perkhidmatan penghantaran makanan anda, pertandingan boleh menjadi perkara yang diperlukan oleh perniagaan anda. Mereka menjana buzz dan keterujaan, dan jika pelanggan yakin bahawa mereka boleh ‘bertuah’ suatu hari nanti dengan menjamu selera dengan anda, ia boleh memberi mereka dorongan tambahan untuk memesan daripada anda sekali lagi, setiap kali.

Giveaway dengan pemenang rawak mungkin merupakan laluan terbaik untuk turun. Hadiahnya boleh menjadi pesanan dalam talian percuma 100%. Anda boleh mengiklankan menjelang acara besar itu, dan pastikan semua orang mempunyai masa untuk memenuhi terma dan syarat perjanjian.

Kemudian, umumkan pemenang secara terbuka melalui media sosial dan di tapak web restoran anda. Ia akan menunjukkan perniagaan anda mempunyai sifat memberi dan menyeronokkan. Itulah jenis perniagaan yang pelanggan ingin ada, jadi gunakan karisma itu pada operasi anda sendiri.

Chatbots

Chatbots mungkin kelihatan agak menakutkan pada mulanya, tetapi ia boleh menjadi sangat cekap sebagai sebahagian daripada operasi anda.

Dalam artikel tentang cara kecerdasan buatan menggoncang tenaga kerja, NBC telah menyatakan bahawa teknologi adalah mengenai penambahan, bukan penggantian . Chatbots adalah bukti dalam puding itu, menjawab soalan pelanggan yang sangat asas seperti “Di manakah pesanan saya?” atau “Bagaimanakah saya boleh mencari halaman pesanan?”

Chatbots boleh memberikan jawapan yang telah disediakan dan segera kepada pertanyaan asas, mengarahkan pelanggan di sekitar tapak web anda dan menyebut terma dan syarat penghantaran. Ini semua meningkatkan ketepatan masa perkhidmatan anda.

Jika chatbot ditanya soalan yang tidak dapat dijawab, ia boleh merujuk pelanggan kepada ahli kakitangan restoran sebenar. Ini adalah cara bekerja yang sangat cekap, kerana ia pada asasnya membantu kakitangan menumpukan masa mereka kepada pertanyaan yang paling penting dan rumit.

Setiap pelanggan mendapat perhatian lebih cepat, dan masalah mereka diselesaikan dengan lebih cepat, yang akan mendorong mereka untuk memesan makanan dalam talian daripada anda lagi dan lagi untuk kemudahan.

Kaedah Penghantaran Tanpa Cacat

Kebimbangan mengenai pesanan makanan dalam talian kebanyakannya berkaitan dengan penghantaran.

Masa penghantaran yang fleksibel dan keupayaan untuk menjadualkan penghantaran boleh membantu dalam memotivasikan pelanggan. Orang ramai menjalani kehidupan yang sibuk, jadi jika mereka boleh membuat pesanan makanan lebih mudah untuk dijadualkan sepanjang kehidupan peribadi mereka, perniagaan anda akan menjadi lebih menarik bagi mereka. Pesanan makanan dalam talian adalah terutamanya mengenai kemudahan, dan penghantaran tepat pada masanya adalah sebahagian besar daripada itu.

Selain itu, pemandu penghantaran anda harus membawa diri mereka seperti yang dilakukan oleh kakitangan perkhidmatan pelanggan di kedai. Ini bermakna membawa makanan ke dalam untuk pelanggan warga emas dan mewakili perniagaan anda dengan cara yang positif dan ceria.

Terdapat pesona kejayaan untuk pengaturan seperti ini, dan penghantaran yang tepat dalam apa jua bentuk sangat memanusiakan perniagaan anda. Anda dipercayai untuk datang ke rumah pelanggan, menjadikan proses makan lebih peribadi. Hormati itu, dan semuanya akan berjalan dengan baik.

Kata Akhir

Tarik pelanggan untuk memesan makanan dalam talian dari restoran anda menggunakan petua dan kiat di atas. Akhirnya, semuanya berpunca daripada perkhidmatan pelanggan yang sempurna dan keupayaan untuk menunjukkan sebab anda lebih baik daripada pesaing. Gunakan diskaun dan tawaran yang menarik, serta peraduan dan hadiah untuk menonjolkan diri di kalangan orang ramai.

Leave a Reply