Faktor Kejayaan Utama Restoran

Mendapat banyak pesanan dalam talian bukan secara rawak. Ini tentang mengenal pasti faktor kejayaan utama restoran dan melaksanakan beberapa perkara dengan baik. Aspek yang paling penting dalam kehadiran pelanggan dalam talian restoran mestilah anda memiliki Laman web Restoran anda.

Jadikan laman web restoran sebagai teras strategi pemasaran

Tapak web harus dioptimumkan untuk jualan dan peranti mudah alih kerana sebahagian besar pesanan dalam talian akan datang daripada telefon mudah alih. Laman web harus loading dengan cepat dan memberi pelanggan maklumat makanan dan memudahkan cara untuk membuat pesanan.

Tapak web juga harus mendapat kedudukan tinggi di Google.

Jika restoran tidak mempunyai Laman web atau mereka tidak berpuas hati dengan Laman web yang mereka ada, mereka boleh mengaktifkan tapak web yang dioptimumkan jualan dari dalam sistem (Admin Panel ->  Setup -> Publishing -> Sales Optimized Website).

Jadikan nama domain mudah diingati. Sebagai contoh, restoran demo kami dipanggil www.bromayacafe.com. Klik untuk melihat rupa tapak web restoran yang berpotensi.

Untuk menguji sama ada tapak web mempunyai sebarang ralat, gunakan penyemak tapak web dari dalam sistem.

 • Go to admin -> Online Health -> Website quality -> Website checker
 • Click “Next.”
 • Masukkan URL tapak web, kemudian klik “Check.”
 • Status tapak web boleh didapati dalam menu admin panel di sebelah kiri, di bawah “Status.” Sistem ini menunjukkan isu yang berkaitan dengan nama domain, penukaran pelawat ke pesanan, pengoptimuman enjin carian, prestasi kelajuan dan keselamatan.

 • Untuk mengetahui tentang setiap masalah, klik pada anak panah ke bawah di sebelah kanan.

 • Untuk menyelesaikan masalah, klik pada “Fix this” untuk menghantar e-mel terperinci kepada Web Master untuk meminta mereka menyelesaikan isu tersebut.

Setelah laman web sempurna, jadikan ia sebagai pusat strategi pemasaran untuk perniagaan anda.

Claim Google Business

Tuntut atau wujudkan perniagaan anda di Google my business dan optimumkan profil agar lebih tepat dan sempurna. Bagi membantu restoran anda mudah dicari dalam enjin carian Google.

Gunakan Facebook Page

 • Menu restoran anda boleh dikemas kini secara kerap (sekurang-kurangnya sekali/dua kali seminggu) dengan maklumat tentang perubahan menu, tawaran istimewa, acara, item baharu dalam menu, dsb;
 • masukkan link laman web restoran pada halaman profile;
 • mempunyai gambar makanan berkualiti tinggi;
 • mempunyai call to action order button
 • mempunyai maklumat penuh restoran yang boleh dilihat dengan jelas (nama, alamat, nombor telefon, e-mel dll)

Buat profil Yelp dan letakkan link laman anda

Yelp ialah laman web directory makanan, pelanggan selalunya akan menyemak senarai restoran dan menu apabila mereka lapar dan mencari tempat untuk makan. Buat profil perniagaan Yelp dan tambahkan pautan ke tapak web untuk mendapatkan lebih banyak pesanan

Buat profil TripAdvisor letakkan link laman web anda

Salah satu elemen utama restoran yang berjaya ialah berada di platform ulasan pihak ketiga. TripAdvisor boleh mendapatkan lebih keterlihatan dalam enjin carian dan memperoleh lebih ramai pelanggan untuk restoran tersebut. Selepas menyediakan profil, tambahkan pautan kembali ke tapak web supaya pelanggan boleh mengklik padanya dan membuat pesanan dengan cepat.

Sediakan tawaran promosi dan kongsikannya di luar talian dan dalam talian

Kunci kejayaan dalam perniagaan restoran ialah mengetahui masa untuk menawarkan promosi. Tawarkan promosi kepada pelanggan luar talian baharu (cth. diskaun 15% untuk pesanan pertama restoran dalam talian dengan nilai lebih tinggi daripada RM30). Tetapkannya untuk pelanggan baharu sahaja. Diskaun kecil ini boleh menjadi insentif untuk mereka memesan secara dalam talian.

Untuk membuat promosi baharu menggunakan platform:

 • Go to admin -> Marketing -> Promotions -> Self-made -> Add promo deal.

Kemudian, gunakan tawaran promosi pada pelbagai bahan:

 • Post di media media sosial;
 • Lekatkan poster di kawasan yang tumpuan ramai 
 • Edar risalah dikawasan perniagaan anda, seperti pejabat, tempat letak kereta atau dimana sahaja yang anda fikirkan sesuai dengan meletakkan link laman web anda pada risalah tersebut.
 • Risalah boleh diletakkan di setiap meja di restoran.

Pastikan anda menjemput pelanggan baharu untuk memesan dengan mengimport e-mel dan nombor telefon supaya sistem boleh menghantar jemputan sekali sahaja kepada mereka bagi pihak restoran – lihat bahagian Kick-starter:

Monitor connectivity health

Monitor connectivity health yang baik bermakna aplikasi pengambilan pesanan dibuka dan seterusnya, pelanggan dapat membuat pesanan.

Pastikan Monitor connectivity health sentiasa disambung atau melatih kakitangan restoran untuk melakukannya supaya tidak terlepas pesanan. Untuk melakukannya:

 • Go to admin -> Reports -> Extended -> Connectivity Health Laporan akan menunjukkan jika terdapat masalah dengan ketersambungan.

Cuba tinggalkan mesej peribadi pada kotak atau bungkusan

Salah satu faktor kejayaan utama restoran ialah sentuhan “peribadi”. Ini akan sentiasa memberi kesan emosi kepada pelanggan makanan dan akan menghasilkan lebih banyak pesanan.

Leave a Reply